Mellansverige kraftsamlar kring vätgas

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=”” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=”” first=”true” type=”1_1″][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
Industri, transportsektor, akademi och offentlig sektor i Mellansverige går samman i initiativet Mid Sweden Hydrogen Valley och tar ledningen i utvecklingen av ett integrerat vätgassamhälle.
Världen behöver ställa om för att snabbt sänka koldioxidutsläppen. Grön vätgas och elektrifiering är viktiga pusselbitar i denna omställning. Mellansverige visar nu vägen genom kraftfull samverkan. Här ska vätgas skapa fossilfri industriproduktion, gröna transporter och stabila, regionala energisystem.
– Mid Sweden Hydrogen Valley kommer att ge förutsättningar för hållbar tillväxt med fler och nya arbetstillfällen, investeringar, etableringar och spetsforskning i våra regioner. Det skapar välmående och ger framtidstro, säger Eva Lindberg, Regionstyrelsens ordförande, Region Gävleborg.
– Den här satsningen stärker både vår regions hållbara varumärke och konkurrenskraft vilket är värdefullt för alla våra företag, säger Antti Vainio, näringspolitisk chef på Mellansvenska Handelskammaren.
Mellansverige är en stålintensiv region med lång erfarenhet av vätgas, både för transporter och industriell användning. Här finns även Högskolan i Gävle som driver vätgasfrågan i forskningsvärlden, Gävle Hamn som utvecklar vätgaslösningar som en del av sitt arbete med att skapa ett energioptimerat hamnkluster och Inlandsbanan som både elektrificerar transportsystemet och planerar för storskalig distribution av vätgas.
Värmning av stål med syrgas och vätgas från elektrolys i anslutning till Ovakos anläggning i Hofors blir ett viktigt första initiativ inom ramen för Mid Sweden Hydrogen Valley.
– Infrastrukturen finns på plats, kompetensen och viljan finns. Allt är klart för att ställa om, säger Göran Nyström, teknologichef för Ovako-koncernen.
Bakom Mid Sweden Hydrogen Valley står redan i dag följande organisationer:  
Ovako, AB Sandvik Materials Technology, Outokumpu, Gävle Hamn, AB Volvo, Mellansvenska Handelskammaren, Region Gävleborg, Region Dalarna, Länsstyrelsen Gävleborg,
Länsstyrelsen Dalarna , Vätgas Sverige, Högskolan i Gävle, Inlandsbanan, Linde Gas, Vattenfall, Statkraft Hydrogen Sweden AB, NITIU , Svea Vind Offshore och Hitachi ABB Power Grids.
Kontakt:
Eva Lindberg, Regionstyrelsens ordförande, Region Gävleborg
eva.e.lindberg@regiongavleborg.se 026-155243Vätgassamhällets delar
Carina Löfgren, avdelningschef, näringsliv och innovation, Region Gävleborg
carina.lofgren@regiongavleborg.se 026-650236
Läs mer på: https://www.regiongavleborg.se/nyheter/mellansverige-kraftsamlar-kring-vatgas/
Bild@FCH-JU
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]