Permascand miljardinvesterar i grön vätgas

Permascand tror på förnybar vätgas och planerar att investera närmare en miljard kronor fram till 2030 i bland annat ökad produktionskapacitet. I planerna ingår ett nytt stort teknolog- och innovationscenter inom förnybar vätgas.
”Sverige har möjlighet att ta en unik position inom vätgasutvecklingen internationellt med stora planerade investeringar inom både grönt stål och tunga transporter. Men för att motsvara behoven och förväntningarna måste vätgastekniken utvecklas och bli betydligt mer kostnadseffektiv och här vill vi nu bidra med vår spetskompetens genom att sjösätta vår största satsning någonsin”, säger Peter Lundström, vd för Permascand i Dagens industri.
”De kommande tre åren planerar vi att investera 300 miljoner kronor för att bland annat öppna ett nytt stort teknologi- och innovationscenter inom förnybar vätgas. Fram till 2030 räknar vi med att investera närmare en miljard kronor i bland annat ökad produktionskapacitet.”
Flera svenska storbolag som LKAB, SSAB, Vattenfall och AB Volvo har aviserat storsatsningar i mångmiljardklassen inom vätgasteknologi.
Permascand är ett svenskt verkstadsföretag med huvudkontor i Ljungaverk utanför Sundsvall. De har 50 års erfarenhet av tillverkning och utveckling av elektroder och elektrokemiska celler som kan användas inom bland annat vätgas, vattenrening, energilagring och metallutvinning. Tidigare var Permascand en del av kemikoncernen Akzo Nobel, men sedan 2015 är norska riskkapitalbolaget Norvestor den största ägaren.
Bild@Michal Jarmolik