Everfuel planerar 15 vätgasmackar i Sverige

Danska Everfuel har presenterat sin plan för utrullning av vätgasmackar i Sverige. Målet är 15 stationer vid slutet av 2023. 
En förutsättning för att fler utsläppsfria vätgasfordon ska kunna rulla på gatorna är en tankinfrastruktur. I dagsläget finns endast ett fåtal publika vätgastankstationer i Sverige, men för att klara klimatmålen framöver satsar allt fler fordonstillverkare på vätgasfordon och då ökar även intresset för att etablera tankstationer.
Ett företag som storsatsar på vätgasinfrastruktur är det danska startupbolaget Everfuel. Fram till 2030 planerar de att investera 1,5 miljard euro inom utvecklingen av grön vätgas. Nu presenterar Everfuel sin utrullningsplan för Sverige, där de planerar att etablera 15 vätgasmackar.
8 stationer kommer att etableras inom det delvis finansierade EU-projektet Nordic Hydrogen Corridor tillsammans med samarbetspartners Vätgas Sverige, Statkraft, Hyundai och Toyota. De resterande 7 vätgasstationerna planeras på egen hand eller tillsammans med partners.
I dagsläget är det inte bestämt var tankstationerna kommer att byggas, men enligt pressreleasen från Everfuel finns det planer för nedan orter:

 • Uddevalla
 • Göteborg (2)
 • Helsingborg
 • Malmö
 • Trelleborg
 • Markaryd
 • Växjö
 • Karlshamn
 • Oskarshamn
 • Linköping
 • Örebro
 • Stockholm (2)
 • Gimo

Everfuel siktar på att i slutet av 2023 driva 40–50 publika vätgasmackar i Skandinavien. De norska stationsorterna presenterades i mars och de danska är näst på tur. Nätverket av vätgasmackar kommer att binda ihop de skandinaviska huvudstäderna och stödjer det delvis finansierade EU initiativet STRING, vars syfte är att etablera en vätgaskorridor med tankstationer från Hamburg och Oslo.
Läs pressereleasen från Everfuel här:
Bild@Everfuel