Norska Umoe startar storskalig produktion av tryckkärl i glasfiber för vätgas

Norska Umoe ska tillsammans med kinesiska investmentbolaget Yield Capital, starta storskalig produktion av tryckkärl i glasfiber för vätgas. Produktionsanläggningen kommer att ligga i Kina. Anläggningen kommer att ha en kapacitet att tillverka cirka 12.000 tryckkärl per år för att tillgodose den accelererande vätgasmarknaden, framför allt i Kina och resten av Asien.
Umoe utvecklar och tillverkar tryckkärl i glasfiber. Den låga vikten innebär att man kan man transportera tre gånger mer vätgas jämfört med ståltankar i samma storlek. Dessutom är kärl tillverkade i glasfiber mer kostnadseffektiva jämfört med exempelvis kolfiber.
De kinesiska företagen Hypower och Binhua Hydrogen Energy har redan tecknat ordar till ett värde av 60 miljoner dollar.
– Vi tror att våra tryckkärl tillverkade av glasfiber tillgodoser ett tekniskt behov och bidrar till en storskalig expansion av vätgasmarknaden och vi är glada över att ledande kinesiska institutioner inom teknik och industrin delar vår åsikt, säger Øyvind Hamre, VD på Umoe.