Hon ska leda vätgassatsningen CH2ESS

Luleå tekniska universitets vätgassatsning CH2ESS har fått en ny verksamhetsledare, teknologiedoktor Cecilia Wallmark, ett erkänt namn inom vätgasområdet i världen. Hon har över 20 års erfarenhet inom teknikområdet vätgas och bränsleceller i Sverige och även internationellt. Nu senast kommer hon från Sweco, där utvecklingen av vätgasområdet varit hennes fokus i många år.
– Det känns jätteroligt att ha fått uppdraget som verksamhetsledare för CH2ESS vid Luleå tekniska universitet. Jag tycker om att driva utveckling och har erfarenhet av ledarskap från företag, industri och offentlig sektor. Det ger mig en helhetssyn på området och för att få in vätgasen i det svenska energisystemet måste vi samarbeta mellan olika aktörer, säger Cecilia Wallmark som tillträder tjänsten den 28 mars.
– Jag är otroligt glad att Cecilia tackade ja till att efterträda mig som ledare för CH2ESS. Jag har svårt att tänka mig någon som skulle passa bättre för jobbet, säger Rikard Gebart, professor i energiteknik som går i pension hösten 2022 efter 33 år vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet satsar på vätgasområdet
Grunden för en svensk vätgasstrategi är att EU-kommissionen den 8 juli 2020 antog en vätgasstrategi för ett klimatneutralt Europa, med syfte att snabba på utvecklingen av ren vätgas, som en hörnsten för ett klimatneutralt energisystem till år 2050. Tio månader efter beslutet om EU-kommissionens vätgasstrategi lanserade Luleå tekniska universitet sin vätgassatsning Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS. Satsningen är unik genom att den går över alla ämnesområden på universitetet. För att vätgas ska bli en del av det svenska energisystemet behövs många olika discipliner som energi, elkraft, material, bygg, hälsa och ekonomi.
– Jag är övertygad om att CH2ESS kommer att bidra på flera sätt när det gäller implementeringen av vätgas i energisystemet, dels genom utbildning inom områden från avancerad analys till praktiskt handhavande av vätgas, dels med vår forskning och utveckling. Tillsammans med aktörer på marknaden kan vi vidareutveckla den teknik som redan finns inom vätgasområdet. Vi sprider kunskap och kreativitet och samarbetar med olika aktörer i Sverige och världen och både hjälper och driver utvecklingen inom vätgas, säger Cecilia Wallmark.
 
Läs hela pressmeddelandet här!