Trelleborg beställer vätgasdriven buss och sopbil från H2X

Australiens ledande tillverkare av vätgasdrivna bränslecellsfordon H2X och Trelleborgs kommun har tecknat samförståndsavtal om leveranser av vätgasbuss och sopbil. Vätgasbussen blir den första leveransen av bussar från H2X i Sverige.
Trelleborgs kommun vill vara med i omställningen av Sveriges fordonsflotta för att nå det nationella målet om fossilfritt samhälle till år 2045. Nu har de tecknat ett samförståndsavtal för att utveckla stadens första vätgasbuss och vätgassopbil i samarbete med H2X.
H2X är ett fordons- och kraftenhetsföretag med fokus på absolut hållbarhet. Företaget är inriktat på att utnyttja den senaste och mest effektiva tekniken, med fokus på förnybara energikällor.
”H2X banar vägen för nyttofordon över hela Norden och vi är glada för att ha tecknat ett samförståndsavtal med Trelleborgs kommun, som ett gemensamt initiativ för att introducera vätgasdrivna skolbussar i regionen, säger Peter Westh, chef Norra Europa för H2X.
”Avtalet innebär ett kliv framåt i omställningen av kommunens fordonsflotta, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi. Vi vill visa att hållbara energilösningar inte handlar om framtiden, utan att det sker idag. Kommunens första vätgasbuss och sopbil blir ytterligare ett bevis på hur vi tar konkreta steg mot fossilfria transporter i regionen. Den första tankstationen kommer igång i Trelleborg i januari 2023, och tillsammans blir dessa initiativ en fantastisk start på att ställa om transportsektorn här i Trelleborg. 
Vätgasfordonen blir ett bevis på kommunen tar konkreta steg framåt mot fossilfria transporter i regionen.
Läs mer om Trelleborg
Läs mer om H2X