Norwegian Hydrogen får 20 miljoner kronor för att bygga vätgasstationer i Sverige

Norwegian Hydrogen har fått 20 miljoner kronor i bidrag från Energimyndigheten för att bygga en vätgastankstation i Visby på Gotland. ”En viktig milstolpe för oss”, säger Per Øyvind Voie, ansvarig för tankning i norska Hydrogen.

”Detta utgör starten för att bygga ett nytt nätverk av vätgastankstationer riktat mot tunga transporter och är därmed en stor och viktig milstolpe för oss. När stationen öppnar kommer den att ha en kapacitet på mer än 1500kg vätgas per dag, vilket räcker för att fylla 30-40 tunga lastbilar.”

Täcker upp till 100 % av kostnaden

Stödet Norwegian Hydrogen har fått kommer från ett stödprogram som heter Regional Electrification Pilots. Genom programmet har Energimyndigheten gett stöd till totalt 13 nya vätgastankstationer. Bidraget är tänkt att täcka 100 % av kostnaderna, men Voie antar att den totala kostnaden blir något högre än 20 miljoner kronor. ”Vi ser att priserna på utrustning har ökat rejält den senaste tiden och bidraget kommer därför inte att täcka hela investeringen. Det totala stödet är ändå mycket bra jämfört med till exempel i Norge.”

Ber norska politiker att lära sig

I Norge är den maximala stödet för bensinstationer 40 %. Men först ska en slutkund ha investerat i tunga lastbilar. ”Jag skulle uppmuntra norska politiker att lära av Sverige. Infrastrukturen måste vara på plats först om vi ska lyckas minska utsläppen från tunga transporter och sedan måste stödnivån höjas. I Sverige lanserar man tävlingar för att avgöra vem som ska få bidrag för att bygga sin infrastruktur.

Kommer att bygga nätverk över hela Norden

Norwegian Hydrogen har stora ambitioner och håller på att bygga ett nätverk av vätgastankstationer riktade mot tunga transporter i hela Norden. Förra veckan tillkännagavs att företaget förvärvade HydRe Oy, ett Helsingforsbaserat vätgasföretag, med fokus på Finland och Baltikum.

”Vi arbetar aktivt med att hitta lämpliga platser, utveckla dem, komma i kontakt med potentiella kunder, och hitta offentligt stöd för att utöka nätverket så snabbt som möjligt. Vårt mål är att lastbilar och andra tunga fordon ska kunna driva utsläpp Då måste infrastrukturen finnas på plats – och vi tar ledningen i den här processen, avslutar Per Øyvind Voie.

Om Norwegian Hydrogen

Norwegian Hydrogen har verksamhet i hela Norden. Företaget fokuserar både på produktion och distribution av grön vätgas och tankning etableras som en separat affärsenhet. Norwegian Hydrogen har tidigare ingått ett samarbete med det japanska industriföretaget Mitsui och det USA-baserade vätgasföretaget FirstElement Fuel, med syfte att etablera vätgastankstationer över hela Norden.

www.nh2.no