Nu startar bygget av en vätgasmack i Nykvarn

Nu är det första spadtaget gjort för en ny vätgastankstation nära E20-avfarten till Nykvarn. Det är företaget Nilsson Energy som står bakom satsningen. Tankstationen förväntas vara klar till sommaren 2024 och kommer endast att erbjuda vätgas producerad genom sol, vind eller vattenkraft. Med sitt strategiska läge strax öster om Södertälje, är Nykvarn en viktig knutpunkt för tunga transporter.

Nilsson Energy hjälper företag med tillverkning, lagring och användning av förnybar vätgas. Roger Göthberg, vd på Nilsson Energy, uttrycker sin glädje över samarbetet med Nykvarns kommun: ”Vårt samarbete med Nykvarns kommun har fungerat perfekt. Vi är glada att få vara en del av kommunens aktiva utveckling och att kunna bidra med infrastruktur för att möjliggöra tankning av vätgasdrivna fordon.”

– Att satsa på vätgas är inte bara en klok affärsstrategi, det är också ett viktigt steg mot en hållbar framtid. Vätgas är ett mångsidigt bränsle som har en bred användning, och jag är övertygad om att det kommer att spela en avgörande roll i vårt framtida fossilfria transportsystem, säger Anders Önbäck, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Bildtext: Malin Ehrle, Head of Projects Nilsson Energy och Anders Önbäck, kommunstyrelsens ordförande Nykvarns kommun tar första spadtaget till vätgastankstationen där den första kunden kommer kunna tanka grön vätgas i sommar.

Läs mer hos Nilsson Energy.

Fakta vätgastankstation Nykvarn

VarVid infart till Nykvarn, parallellt med E20
NärKlart sommaren 2024
Vätgas typGrön vätgas producerad genom sol, vind och/eller vattenkraft.
Kapacitet vätgastankning1 500 kg, motsvarar ca 35 lastbilar/dygn
Antal fordon som kan tanka2 fordon kan tanka samtidigt
InvesteringskostnadProjektet finansieras i sin helhet av Energimyndigheten genom tilldelning i utlysning av regionala elektrifieringspiloter