Volvos nya lastbil som ska vända viktiga marknaden

AB Volvo har investerat mer än 4 miljarder kronor och byggt en ny hyttfabrik i USA. Nu har fordonsjätten presenterat resultatet: en ny strömlinjeformad lastbil som ska ge 10 procent bättre bränsleekonomi och ersätta en snart sju år gammal modell. Modellen blir plattform för all framtida teknik med batterielektriska, bränslecells- och förbränningsmotorer inklusive vätgas.

Det nya fordonet, som är av modellen VNL, är främst avsett för fjärrtrafik och har inneburit investeringar på mer än 400 miljoner dollar, skrev lastbilstidningen Proffs dagen efter lanseringen. • VNL står för ”Volvo Normal Long”, där normal betyder bil med huv framför hytten, på amerikanska ”conventional”. ”L” kan även betyda longhaul, som betyder fjärrbil.

”Vi är övertygade om att den här nya plattformen är en så kallad gamechanger med klassledande bränsleeffektivitet för högre produktivitet och minskade koldioxidutsläpp”, skriver vd Martin Lundstedt i AB Volvos senaste bokslutsrapport.

Modellen ersätter en från 2017, och har tagit sex år att utveckla. Bland satsningarna finns en ny hyttfabrik i staden Dublin, Virginia.

Läs mer om Volvos modell VNL.

Foto@Volvo Trucks USA