Vätgas Sverige beviljas 1,2 miljoner kronor från Jämställdhetsmyndigheten

Främjande av jämställdhet inom vätgasindustrin

Vätgas Sverige, den ledande nationella branschföreningen för förnybar vätgas, är stolta att meddela att de har mottagit ett stöd på 1,2 miljoner SEK för att främja jämställdhet inom den växande vätgasindustrin. Initiativet är i linje med regeringens mål för jämställdhet och syftar till att skapa betydande förändringar i en traditionellt mansdominerad sektor. PowerCell Group, Siemens Energy, Vattenfall AB samt Lhyfe Sweden är samarbetspartners i projektet.

”Projektet är i hög grad nyskapande och har mycket goda förutsättningar att bidra med kunskap av värde för utvecklingen av jämställdhetsarbetet med sin forskningsanknytning”.

Jämställdhetsmyndigheten

Rättvis fördelning av makt och inflytande

Projektets huvudsakliga mål är att säkerställa en rättvis fördelning av makt och inflytande, genom att öka kvinnors representation inom vätgasindustrin. Som en central del av den gröna energisektorn står vätgasindustrin inför snabb tillväxt och innovation. Genom att fokusera på detta nya och expanderande område, strävar Vätgas Sverige efter att utmana traditionella könsroller och inspirera till en mer diversifierad arbetsstyrka.

Ökad kvinnlig representation

Projektet kommer att arbeta för ökad jämlikhet i inom flera centrala områden:

  • Ökad kvinnlig representation i beslutsfattande roller inom vätgasindustrin.
  • Ökat intresse och ökad andel kvinnor till utbildningsprogram relaterade till vätgas och grön energi.
  • Förbättrad lönejämställdhet mellan män och kvinnor inom sektorn.
  • En hållbar struktur för att främja jämställdhet, tillämpbar på andra teknik- och energisektorer.

Långsiktig vision

Genom att integrera jämställdhet från början, kan vätgasindustrin tjäna som modell för andra framväxande sektorer. Projektet syftar inte bara till att balansera könsrepresentation, utan också att öka industrins totala innovation och produktivitet genom olika perspektiv och talanger.

Vätgas är en del av den gröna omställningen i flera traditionellt mansdominerande branscher, såsom energi, transport och gruvnäringen. Eftersom vätgas förändrar många branscher nu, ser vi med glädje fram emot möjligheten att förändra könsmaktsordningar och förlegade synsätt om vem som är tekniskt intresserad och hur teknisk kompetens ser ut, säger Anna Grzelec, projektledare på Vätgas Sverige.

Vätgas Sveriges jämställdhetsarbete

Vätgas Sverige är engagerade i att främja en inkluderande och rättvis miljö där kvinnor och män har lika möjligheter att utvecklas och bidra till den gröna omställningen. Detta projekt representerar ett kritiskt steg mot att uppnå dessa mål och sätta en standard för framtida initiativ inom energisektorn.

Dr. Anna Grzelec, omvärldsanalys och innovationsutvecklingoch Louise Weinreder, senior projektekonom från Vätgas Sverige är kontaktpersoner för jämställdhetsprojektet.

För mer information, vänligen kontakta:

Dr. Anna Grzelec, omvärldsanalys och innovationsutveckling Vätgas SverigeLouise Weinreder, senior projektekonom, Vätgas Sverige
Mobil:+46 (0) 733-34 42 47Mobil: +46 (0) 731-48 84 44
E-mail:anna.grzelec@vatgas.seE-mail:louise.weinreder@vatgas.se