Lhyfe leder världens första produktion av vätgas till havs med vindkraft

Lhyfe, det franska företaget som var ett av de första i världen att producera vätgas till havs med hjälp av vindkraft, utökar nu sina satsningar i Sverige med flera stora projekt. Det största, ett 600 MW-projekt i Söderhamn, kommer att använda vindkraft från Skyborn Renewables. Projektet förväntas vara klart efter 2030 och kommer att bidra avsevärt till Sveriges energiomställning.

Fokus på Trelleborg och Ånge

Sedan 2020 har Lhyfe varit aktivt i Sverige. Just nu bygger de en elektrolysör på 10 MW i Trelleborg. Den ska producera fyra ton grön vätgas per dag för tung trafik och driftsätts 2027. Samtidigt driver de ett ännu större projekt i Ånge. Tillsammans med OX2 och Velarion utvecklar de en 300 MW-anläggning. Målet är att skapa ett industrikluster där grön vätgas tillverkar ammoniak, en viktig komponent i konstgödsel. Vindkraftsparken i Marktjärn ska leverera 1,1 TWh el per år till projektet.

Sealhyfe – världens första havsbaserade vätgasplattform

Lhyfe banar väg för framtida havsprojekt med erfarenheter från Sealhyfe, deras första havsbaserade vätgasplattform. Sealhyfe producerade vätgas till havs med hjälp av flytande vindkraft, stationerad utanför den franska kusten i sex månader, trots hårda väderförhållanden.

Effektiv produktion med PEM-teknik

För att hantera den ojämna elförsörjningen från vindkraft använde Lhyfe PEM-teknik i Sealhyfe. Tekniken möjliggör snabba justeringar av produktionen. Under projektet motstod plattformen stormar med vindar över 150 km/h och vågor på tio meter. Tack vare den tekniken fungerade produktionen väl och bevisade att storskalig vätgasproduktion till havs är genomförbar.

Nästa steg – Nordsjön och EU-projektet Hope

Nu tar Lhyfe nästa steg i Nordsjön med projektet Hope, som EU finansierar. De ska installera en 10 MW elektrolysör på en ombyggd oljeplattform. Målet är att skapa en hel värdekedja, där vätgasen leds i en pipeline till land för rening och komprimering. Projektet startar 2026 och inkluderar flera europeiska företag.

Forskning i Östersjön

Lhyfe har ännu inga konkreta projekt i Östersjön, men de deltar i ett forskningsprojekt med Stockholms universitet. De undersöker möjligheten att använda syrgas från vätgasproduktion för att syresätta syrefattiga bottenområden. Detta kan förbättra ekosystemet i Östersjön och ge miljöfördelar.