Norge bygger världens första vätgasdrivna färja

Norska Norled satsar på vätgas och bygger världens första vätgasdrivna bil- och passagerarfärja, MF Hydra, som kommer att trafikera Hjelmelandssambandet i Ryfylket, Norge. Linde (fd AGA) kommer att leverera vätgasen och även bygga och installera en vätgasanläggning ombord på fartyget.
Färjan kommer att tillverka sin egen el av vätgas samtidigt som den trafikerar Norges kustlandskap. För att kunna använda vätgas som bränsle behövs en energiomvandlare. Ombord på färjan omvandlas vätgasen till el med hjälp av bränsleceller. Vätgasen lagras i anläggningen ombord. Tack vare vätgasteknologin kommer MF Hydra inte släppa ut några avgaser, bara rent vatten.
MF Hydra kommer gå i drift sommaren 2021, till en början med batteridrift, för att sedan övergå till vätgasdrift senast till våren 2022 när vätgasanläggningen har installerats.
– Att utveckla och bygga världens första vätgasdrivna färja är ett banbrytande arbete. Norled är mycket noga med att utvecklingen och konstruktionen sker i kontrollerade former med säker drift som högsta prioritet, inte minst avseende vätgasanläggningen som lagrar vätgas i fartyget och omvandlar det till el genom bränsleceller, förklarar Heidi Wolden, verkställande direktör vid Norled i Lindes pressmedelande.
Den flytande vätgasen tas från Lindes storskaliga anläggning för vätgas i Leuna, Tyskland. Bunkring kommer att ske lokalt från lastbil/trailer till tank ombord på färjan.
Linde har redan idag hög produktionskapacitet för leverans av flytande vätgas. Nu byggs världens största PEM elektrolysöranläggning för grön vätgas i Leuna i Tyskland med en kapacitet om hela 24 MW. År 2020 hade Linde en global vätgasförsäljning om cirka 20 miljarder kronor, och över 80 elektrolysapparater i drift och cirka 200 tankstationer globalt.
– Vi satsar på vätgas både globalt och lokalt, både utveckling av produktions- och distributionslösningar och olika tillämpningar av vätgas för t ex industri och tunga transporter, och inte minst leveranser av vätgas från större elektrolysörer. Som Sveriges ledande leverantör av vätgas är vi redo att stödja en fossilfri framtid, säger Ola Ritzén, Product Manager Metallurgy, Linde Europe North.
Läs mer i pressmeddelandet från Linde