Volvokoncernen och SSAB ska ta fram världens första fordon av fossilfritt stål

Volvokoncernen och SSAB har tecknat ett samarbetsavtal med målet att ta fram världens första fordon av fossilfritt stål, skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Redan i år räknar Volvo med att börja tillverka de första fordonen med stål från SSAB. Det fossilfria stålet tillverkas med en helt ny teknik med hjälp av fossilfri el och vätgas. Den nya tekniken resulterar i kraftig minskad miljöpåverkan och en fossilfri värdekedja, från tillverkning ut till slutkund.

”Redan under 2021 kommer Volvo börja tillverka de första konceptfordonen och -maskinerna med stål från SSAB framställt med vätgas. Under 2022 planeras serietillverkning i mindre skala, och sedan börjar en gradvis upptrappning mot massproduktion. Volvo och SSAB kommer även att samarbeta inom forskning och utveckling för att optimera användningen av stål i Volvos produkter vad gäller vikt och kvalitet, och tillsammans utveckla fler produkter av fossilfritt stål med målet att nå serietillverkning inom några år”, står det i pressmeddelandet.

Samarbetet grundar sig i att Volvo siktar på att bli ett klimatneutralt bolag senast år 2050, medan SSAB satsar på fossilfritt stål genom Hybrit -initiativet tillsammans med statliga LKAB och Vattenfall.