Världens första vätgasdrivna lastfartyg till Norge

Nu tas nästa steg mot en hållbar sjöfart i Norge, då världens första vätgasdrivna fartyg kommer att trafikera mellan den norska öst- och västkusten. Grön vätgasdrift  i kombination med rotorsegel, innebär noll koldioxidutsläpp. Norska Statkraft kommer tillsammans med Skagerack Energi leverera vätgasen till fartyget.
Genom ”the Green Shipping Program” har HeidelbergCement tillsammans med Felleskjøpet valt Egil Ulvan Rederi AS till rederi för projektet. Norska Statkraft kommer tillsammans med Skagerack Energi att leverera vätgasen. Fartyget kommer att skeppa spannmål från Norges östkust till västkusten, och transportera grus och sten på vägen tillbaka.
”Statkraft är Europas största producent av förnybar energi, och produktionen av förnybar vätgas och vätgasbaserade bränslen är i linje med våra strategiska ambitioner. Det här kontraktet är en viktig milstolpe för att etablera Statkraft som en ledande vätgasproducent i Norge och Sverige och det passar bra in i andra initiativ som vi har för vätgas för både sjö- och vägtransporter, säger Birgitte Ringstad Vartdal, Executive Vice President, Statkraft i ett pressmeddelande.
 
https://www.heidelbergcement.no
https://grontskipsfartsprogram.no 
https://www.felleskjopet.no/presse/ 
https://ulvan-rederi.no/ 
https://www.skagerakenergi.no 
 
Läs hela pressmeddelandet på Statkrafts hemsida
Bild@HeidelbergCement and Felleskjøpet