12,4 miljoner euro från EU för att bygga 12 vätgastankstationer

EU-programmet Connecting Europe Facility (CEF) har beviljat medel för vätgasinfrastrukturprojektet ”GREATER4H”. Syftet med projektet är att möjliggöra för tunga vägtransporter att övergå från diesel till vätgas över gränserna till Tyskland, Danmark, Sverige och Norge. Den nya, fossilfria infrastrukturen gör det möjligt för dieselbilar att fasas ut år 2025, även andra vätgasdrivna fordon kan tanka på nätet.

Idag kan STRING-sekretariatet med glädje meddela att projektet GREATER4H har fått finansiering. De tre privata partners, GP Joule, Everfuel och Hynion kommer att bygga vätgastankstationerna, som kommer att ligga mellan Hamburg och Oslo. Dessutom har Quantron, Ørsted och Renova anslutit sig till GREATER4H som associerade partners för att bidra med unika perspektiv på leverans av grönt väte, bränslecellsteknik och slutanvändarperspektiv som operatörer av vätgasbilar. Projektet utvecklades under STRING-ordföranden i delstaten Schleswig-Holstein, som kommer att koordinera GREATER4H-projektet som ledande partner.

Bränslecellsteknik för vätgas är ett ljust grönt hopp om en sömlös nollutsläppsrevolution inom vägtransporter. Ett vätgasfordon tankar på 3 – 12 minuter, vilket gör det möjligt att transportera varor och människor utan de logistiska utmaningarna med att ladda batteridrivna alternativ. Dessutom är vätgasfordon tysta och deras enda biprodukt är vatten. Genom att etablera infrastrukturen för tankning ger GREATER4H-projektets partner möjlighet att sätta stopp för eran av fossila bränslen och eliminera farliga partikelföroreningar och CO2-utsläpp från transportsektorn.

Projektet GREATER4H kommer att påskynda utbyggnaden av vätgasfordon i hela megaregionen och göra norra Europa till en global föregångare inom den gröna omställningen av vägtransporter.

HYNION kommer att etablera två vätgasstationer i Malmö och Göteborg inom ramen för projektet GREATER4H. HYNION planerar även för en station i Oslo som ska markera slutet på korridoren från Hamburg upp genom Danmark och Västsverige till Norge.

Om STRING

STRING är en medlemsorganisation som förbinder lokala och regionala myndigheter från Tyskland, Danmark, Sverige och Norge för att samarbeta kring gränsöverskridande infrastrukturutveckling, underlätta den gröna omställningen inom transportsektorn och påskynda innovation och export av grön industriteknik.

Om Hynion

Hynion designar, bygger och driver vätgasstationer i och runt de största städerna i Skandinavien. Företaget bygger på erfarenheter från de senaste 20 åren, bland annat från världsledande projekt som HyNor, CUTE, Utsira vind/väte, CEP Berlin, NewBusFuel och H2ME för att nämna några. Bolagets ledning har även lång erfarenhet av etablering och drift av företag inom sektorn förnybar energi samt mångårig erfarenhet från transportbranschen.

https://www.hynion.com