Metacon undertecknar MoU för demonstration av grön vätgas från biogas

 Metacon har tecknat ett Memorandum of Understanding (MoU) med Abwasserverband Kempten (Allgäu) (”AVKE”), baserat i Kempten, Tyskland om samarbete inom lokal, elnätsoberoende grön vätgasproduktion från biogas med avloppsvatten som metankälla. Ett vätgascenter kommer att byggas på platsen för AVKE till vilket Metacon kommer att leverera en medelstor HHG-vätgasgenerator som, efter godkännande, kommer att tas i drift sommaren 2023 för att producera icke-fossil vätgas från biogas. 

I kvartalsrapporten för Q3 meddelade Metacon ett ökat strategiskt fokus på HHG-produktlinjen och möjligheten att introducera nätoberoende, lokal grön vätgasproduktion från biogas över hela Europa. Kort därefter tillkännagav Metacon CE-märkningen av den första modellen i HHG-serien, HHG 40. Metacon tar nu nästa viktiga steg i bolagets lanseringsplan med ett strategiskt partnerskap för praktisk demonstration för kunder på den viktiga tyska marknaden. 

Syftet med samarbetet är att etablera en demonstrationsanläggning och ”spotlight-projekt” inom området elnätoberoende, lokal grön vätgasproduktion. I samma process kommer ett vätgascentrum att byggas på AVKE:s anläggning. Här, förutom vätgasproduktion, kommer olika vätgasapplikationer även att utforskas inom ett bränslecellstestlaboratorium vid Kempten University of Applied Sciences. Projektkontor är för närvarande under uppbyggnad. 

Christer Wikner, VD, Metacon AB (publ), kommenterade: ”Vi är oerhört glada över att ha gått samman med en sådan här professionellt förvaltad och innovativ anläggning för förnybar energi, för att demonstrera och ytterligare utforska den enorma potentialen för oberoende ren energi- och bränsleproduktion i Tyskland. Möjligheterna med grön vätgas för energi- och bränsleomställningen och våra framtida samhällen kan inte nog betonas. Vi tror att demonstrationssamarbetet i Kempten kan visa vägen för många andra liknande biogasanläggningar i Tyskland och resten av Europa för att utvecklas mot grön vätgasproduktion, med i många fall även nya lokala tankstationer.” 

Läs hela Pressreleasen från Metacon här!