H2 Green Steel storsatsar på produktion av grön vätgas

H2 Green Steel har tecknat ett mångmiljardavtal med tyska Thyssenkrupp Nucera om byggandet av en av världens största elektrolysörsanläggningar.

Avsikten för H2 Green Steel, är att producera fossilfritt stål i ett nytt stålverk i Boden som är tänkt att stå klart om ett par år. Detta ska ske genom att man tillverkar järnsvampen med hjälp av vätgas. Elektrolysören som kommer att byggas, spjälkar vatten till vätgas och syre med hjälp av el.

”Elektrolysanläggningen i Boden kommer att bli många gånger större än de flesta elektrolysinstallationer som finns idag. Genom att kombinera vår egen starka tekniska expertis med den hos en erfaren elektrolysleverantör som Thyssenkrupp Nucera ger oss en solid fördel i den växande gröna väteekonomin. Vi börjar med stål i Boden, men det är bara början, säger Maria Persson Gulda, Chief Technology Officer H2 Green Steel i ett pressmeddelande.

En nackdel som brukar anges när det gäller elektrolysörsatsningar är att verkningsgraden fortfarande är relativt låg, omkring 20–30 procent av energiinnehållet kan gå förlorat i omvandlingen från el till vätgas. Då handlar det oftast om lösningar där vätgasen behöver transporteras, lagras eller föras över till bränsleceller. I det här fallet kommer den att användas som direkt insatsvara, lyfter man från företagets sida.

”Det här är den mest effektiva anläggningen som du kan skaffa på marknaden så den har hög verkningsgrad. Genom mjukvaran kommer den att förbättras och bli bättre och bättre för varje år”, säger Henrik Henriksson.

”Skulle man vänta tio år så kommer det naturligtvis säkert finnas något mera effektivt men skulle vi vänta så kommer vi aldrig igång med den gröna omställningen.” (TT)