Skellefteå Kraft utreder storsatsning på förnybar vätgas

Inga beslut har tagits. För en satsning av den här storleken är det många frågor som behöver besvaras först. Exempelvis de om finansiering, lokalisering och säkerhet. Den utredning som nu inleds ska enligt Skellefteå Kraft pågå i över ett år.

Om Skellefteå beslutar att gå vidare att bygga en vätgasanläggning, kan den bli en av Sveriges största inom förnybar vätgas och elektrobränslen. Elbolaget har studerat utvecklingen av förnybar vätgas under några års tid.De ser användningsområden inom bland annat industrin och transportsektorn.

– I nuläget kan vi se flera färdvägar framåt. Helt klart är att vätgasen har potential att ge ett kraftfullt bidrag i omställningen till ett energisystem baserat på förnybara källor. Vi kommer att fortsätta ta en aktiv roll i omställningen, men är noggranna i att utvärdera varje case för sig, säger vd Joachim Nordin i ett pressmeddelande.