BMW chef säger att en vätgasbil kommer bli nästa stora trend

Styrelseordförande på BMW, Oliver Zipse säger enligt SMH att en vätgasbil kommer snart bli “ The hippest thing to drive”. Efter elbilen, som har pågått i cirka 10 år och skalat upp snabbt, kommer nästa trend att vara vätgas, säger Zipse.

BMW har under många år undersökt alternativet att köra på vätgas. Nu, 2022 har BMW startat egen bränslecellsproduktion av iX5 Hydrogen och planerar att bygga en begränsad serie av den vätgasdrivna suven. Den nya bilen visades upp på den internationella bilmässan i Tyskland 2021.

Den nya vätgasbil tekniken kommer tydligen att bli trendig efter att den batteridrivna trenden dött ut inom en ospecificerad tid. Det är åtminstone vad BMWs ordförande Oliver Zipse tror kommer att hända. ”Efter elbilen, som har pågått i cirka 10 år och skalat upp snabbt, blir nästa trend vätgas”, säger han. ”När det är mer skalbart kommer vätgas att vara det hippaste att köra.”

Så fungerar en elbil med bränsleceller

Den vanligaste tekniklösningen i vätgasdrivna bilar är att ha ett batteri och en bränslecell som kompletterar varandra. Tillsammans utgör de en kombination som ger samma höga komfort och säkerhet som dagens konventionella bilar. Ytterligare en fördel med bränslecellsbilar är att de, liksom andra elfordon, är mycket tysta. Om trafiken i framtiden domineras av sådana här fordon skulle det ha en fantastisk inverkan på vår närmiljö, både med tanke på luftkvalitet och buller. Flera stora biltillverkare säljer nu serietillverkade bränslecellsbilar. Läs mer om vätgas i transporter.