Scania levererar lastbilar med bränsleceller till Schweiziska företag

Under 2024 och 2025 kommer Scania leverera sina första lastbilar med bränsleceller till företag i Schweiz. Företagen som har varierande verksamheter har gemensamt att det aktivt vill minska CO2-utsläppen.

Scania vätgaslastbil

Tack vare vårt mångåriga samarbete med Scania är vi övertygade om att vi också har valt rätt partner inom vätgasområdet”, säger Marco Grob, chef för logistiktransport hos en av kunderna, Genossenschaft. Även företaget Gysin Tiefbau AG har samarbetat med Scania tidigare. ”De Scania-lastbilar vi redan har uppfyller våra förväntningar, men vi skulle verkligen vilja sluta använda fossila bränslen. För oss är en lastbil med bränsleceller ett utmärkt alternativ och att bidra till vidareutvecklingen inom detta område är något vi alla kommer att ha nytta av” säger Alex Gysin, General Manager.

Batteridrivna elfordon förblir Scanias prioritet. Men för att påskynda omställningen behöver Scania alla källor till förnybar energi. Vätgas är en lovande energibärare, ett bra sätt att lagra förnybar energi under långa cykler, och det kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen i energisystemet om det produceras från förnybar energi. Läs mer om hur bränslecellen fungerar här.

Scania har redan skapat bränslecellstruckar genom forskningsinitiativ och partnerskap. De schweiziska lastbilarna är dock Scanias första som erbjuds till försäljning till konsumenter.

Läs mer om Scania här!